V Prešove funguje päťosé CNC obrábacie centrum nástrojov

11.12.2004 Celý región

Necelý polrok funguje v spojených prešovských spoločnostiach Commerc Service (CS) a ProTech Service (PS) päťosé CNC obrábacie centrum nástrojov. Investícia v...
Necelý polrok funguje v spojených prešovských spoločnostiach Commerc Service (CS) a ProTech Service (PS) päťosé CNC obrábacie centrum nástrojov. Investícia vyšla na približne 13 miliónov korún, pričom stroj nemeckej výroby stal 11 miliónov korún a doteraz neukončené zaškolenie obsluhy asi 800 tisíc korún.

Zariadenie obhospodaruje klientelu asi na tretine územia Slovenska. Majiteľ oboch firiem, ktoré tvoria rodinný podnik, Vincent Paľo na dnešnej prezentácii novinárom povedal, že dlho váhali s rozhodnutím pre túto investíciu, kalkulovali, dnes však neľutujú. Využívajú ju na výrobu špeciálnych nástrojov podľa výkresov odberateľa. V oblasti brúsenia sú jedinou firmou takéhoto špičkového technického vybavenia. Výhodou centra je aj to, že vydáva protokol o hotovom výrobku, pričom namerané hodnoty sa nedajú obsluhou ovplyvniť.
Podobne priekopnícky sa CS prejavil asi pred piatimi rokmi, keď zaviedol ako prvý vtedy na Slovensku nepoznanú technológiu termálneho vŕtania, tzv. flowdrill.
Spoločnosť CS, spol. s r. o. , vznikla v roku 1991 so zameraním na dve oblasti - divíziu ložísk a príslušenstva a divíziu rezných nástrojov. Práve nároky na druhú uvedenú divíziu priviedli ich k myšlienke kúpiť CNC obrábacie centrum. Pred pár rokmi založili spoločnosť PS, s. r. o. V oboch firmách dovedna pracuje v súčasnosti 35 ľudí, napr. v CS z 20 zamestnancov sú 13 inžinieri. CS je v SR výhradným distribútorom ložísk takých producentov ako SKF, či Timken. Odberateľmi sú U. S. Steel Košice (v tomto roku to bude asi 40 percent z obratu), Siemens Michalovce, Embraco Spišská Nová Ves, teda poväčšine firmy s významným zahraničným investorom. Dôraz na kvalitu a na komplexnosť ponuky, teda predaj výrobku aj so servisom, ich priviedol k tomu, že už v roku 1998 získali prvý certifikát podľa normy ISO 9002, teda v čase, keď nikto z konkurencie ho nemal.
Podľa Paľa sa ročný obrat firiem v posledných rokoch stabilizoval na objeme asi 100 miliónov korún. Na sklade majú produkciu za asi 25 miliónov korún.
(jj)
 

Vyberte región